Samhällsekonomiprov

Okej, jag veet att detta kanske INTE är något intressant för dig att läsa om det nu inte skulle vara så att du också ska ha prov i samhällsekonomi i morgon eller inom den närmsta framtiden, för då kan ju dt här vara till hjälp för DEJ, Varsågod!... . . . . . . . . . . . . . . .

Så japp gör detta mest för att öva mej , för att jag hellre skriver på datorn och för att mitt Microsoft word är sepe!


Så håll ut eller bläddra ner o läs mina äldre blogginlägg för detta är precis de enda som jag kommer tillbringa min kväll med... Hinner inte blogga om strunt alltså!.. ( Undantag för Idol vid 8 & Top Model vid 9...) ja vet att ja inte borde men man MÅSTE få ha ett liv utanför skolan också!...

Hey ho nu kör vi!!


Ordlista: Svåra ord inom Samhällsekonomin

Ekonomi: Hushållning

Självdeklaration: Man redogör själv alla sina inkomster under året som har gått, lämnas in till skattemyndigheten senast den 2:e maj varje år.

Skatteåterbäring: Om man har betalat in för mycket skatt under förgående året får man då pengar tillbaka!.
Senast den 31:e augusti får man sina pengar tillbaka. ( lycka!.)

Kvarskatt: Får man betala in om man har betalat för lite skatt under året. ( inte kul!..)

Bruttoinkomst= Är ens inkomst innan skatten är dragen

Nettoinkomst= Ens inkomst efter skatt ( bruttoinkomst-skatt=nettoinkomst. )

Disponibel inkomst = De pengar man sedan har att röra sig med och utgörs då av nettoinkomsten+ de bidrag man har rätt till ( t.ex. Barnbidrag.)

Amorteras: Betalas av

Budget: Förteckning över alla inkomster och utgifter som ska ske under året.

Efterfrågan: Hur många som vill köpa ens varor t.ex.

Kapital: För att starta ett eget företag måste man skaffa pengar så man kan "starta igång allt", då får man låna pengar på banken och man har då ett kapital för sin verksamhet.

Realkapital: Utrustning och material till ens verksamhet, som kan användas om & om igen!
Ex. Datorer, linjaler.. whatever!

Investering: Gör man då man köper realkapital.

Råvaror/material: Också material som används i ens verksamhet men till skillnad från realkapital kommer detta att ingå i den färdiga varan och kan alltså inte användas igen.

Arbetskraft: De som blir anställda att jobba för din verksamhet som du har startat ( din personal.)

Produktionsfaktorer = Realkapital, material & arbetskraft!

Kostnader: Ja för det man tillverkar eller säljer på sitt företag för man en hel del kostnader så som ränta på sina lån och så måste man ju betala ut löner till sina anställda och nytt material.

Intäkter: Ungefär detsamma som inkomster ( som man får när man säljer varan.. )

Konkurs: När ens företag inte längre kan stå för sina skulder, pengarna är slut och man tvingas lämna ifrån sin egendom o den fördelas ut till fodringsägarna ( dvs. de som lånat ut pengar till företaget.)

Marknadsföra: För att få kunder till ens företag gäller det att marknadsföra ( göra reklam ) om ens företag och tjänster/ varor man säljer. Man kan marknadsföra sitt företag genom att delta i mässor, sätta in annonser och göra reklam på flera olika sätt för att övertyga kunderna att just ens egna saker/tjänster är dom bästa och mest prisvärda.

Fri konkurrens: På en marknad som fungerar så att man kan marknadsföra sitt företag utan hinder säger man att det råder Fri konkurrens.

Oligopol: Är när det bara finns ett litet antal som driver samma affärsidé eller säljer samma vara/tjänst som en själv.

Monopol: Är däremot när man är helt ensam om sin vara/tjänst/ ( den ende tillverkaren av en vara)

Priskartell: En risk med Oligopol är att de få tillverkarna inte kan komma överrens om ett gemensamt pris, en priskartell. Den som förlorar på en priskartell är då kunden som får betala en onödigt stor summa.

Konkurrensverket: Varkar över att inte konkurrensen sätts ut spel.

Utbudet: Om det finns god tillgång på en vara och utbudet alltså är stort sjuker ofta priserna, särskilt om det är många säljare , som bjuder under varandra för att få sälja.

Efterfrågan: Det måste finnas en efterfråga på ens vara för att affärsidén ska gå igenom. Stor efterfråga gör att priserna går upp och en liten efterfråga gör att de sjunker.

Omsättning: Om vi säger att mitt företag skulle sälja varor till ett pris på 50 miljoner så skulle det då betyda att mitt företag hade en omsättning på 50 miljoner.


Olika ägare: På grund av vem som äger företagen delas de in i tre stycken grupper, privata, offentliga ( stat,landsting och kummuner är ägare) och kooperativa.

De flesta förvärvsarvetande, över 60 %, arbetar i privata företag. ( mest inom varuproduktionen )
De flesta offentligägda företagen finns inom tjänstesektorn. Exempel Sj & Posten.
Exempel på kooperativa företag är sedan Coop Forum & Konsum som ägs av medlemmarna i konsumentföreningar runt om i landet. ( När ett företag är Kooperativt menas det att de som äger företaget också driver det.. ( finns till exempel kooperativt drivna dagis där föräldrarna hjälps åt att jobba där.)

Vidare mot BANKER & SPARANDE

Inlåningsränta&Utlåningsränta:När man sätter in pengar på banken ger banken ränta, Inlåningsränta. Medan den som lånar pengar från banken får betala ränta, på de lånade pengarna,Utlåningsränta.

Bankinspektionen: Är en statlig myndighet som har till uppgift att kontollera verksamheten och att lagarna på bankerna följs.

Det finns flera sätt att spara sina pengar förrutom att sätta in dom på banken...

Pensionsförsäkringar: Många sparar i pensionsförsäkringar och betalar då in premier till försäkringsbolaget under den tid i livet som man arbetar. Som man då kan ta ut senare i livet, t.ex när man har gått i pension.

Obligationer: En obligation är egentligen en skuldsedel, som visar att dne som köpt obligationerna har lånat ut pengar till ett företag, en kommun eller staten. På de flestaa obligationer betals ränta ut som ersättning till de som har lånat ut pengarna.

Aktier: En aktie är en andel i ett aktiebolag. Genom att erbjuda folk att köpa nya aktier kan ett företag skaffa pengar till nya investeringar. Går bolaget ( ex. H&M ) bra får aktieägarna vara med o dela på vinsten i bolaget.

Man får då UTDELNING på sin aktie.

Aktiefonder: Kan vara bra att spara i om man vill sprida risken att ens företag man är med i går i konkurs eller så vidare.


SVERIGES EKONOMI...


Transfereringar: T.ex pensioner, barnbidrag och bostadsbidrag.

Budgetunderskott: är då inkomsterna inte räcker o staten måste låna upp pengar för att täcka utgifterna.

De tre målen inom samhällets ekonomi är : Ekonomisk tillväxt, hög & jämn sysselsättning samt stabilt penningvärde.

Ekonomisk tillväxt: Innebär att produktionen av varor och tjänster ökar.


BNP: Förkorting av Bruttonationalprodukt .
Utveckligen av BNP brukar användas för att visa den ekonomiska tillväxten i landet. ( talar om hur mkt som produceras i ett land.

Per capita= per person.


Högkonjunktur: Är det i landet när nästan inga är arbetslösa och när företagen går bra och måste konkurrera om arbetskraften. Det är Goda tider i landet!..

Lågkonjunktur: Är tvärtom, när många är arbetslösa och många företag går så dåligt att dom måste gå i konkurs osv... Det är Dåliga tider i landet...

Depression: En lågkonjunktur med massarbetslöshet.. ( var det senast i Sverige på 1930-talet..)

Inflation : När priserna stiger extra mkt och man får mindre för pengarna , pengavärdet sänkt och det har blivit en Inflation i landet..


Efterfrågan: Hur många som vill köpa ens vara/produkt.. Hur "populärt" det är att köpa ens varor/tjänster...
Stor eller liten efterfråga?..


                                Sverige & Världen...

Export: Vi i Sverige har gott om vissa produkter som dom har mindre av i andra länder och då säljer vi ( Exporterar vi våra tillgångar till de länder som efterfrågar det..)

Import: Åh även vi i Sverige har ju inte tillgång till allt , ( fel klimat osv ) Så då får andra länder exportera till oss och då får vi importerat avocado, kaffe, bilar o annat som vi inte kan odla eller tilllverka här...IMPORT=  Vi tar emot varor till vårat land från andra (köper av andra länder.) EXPORT= Vi säljer varor till andra länder.

Kursen flyter: Den svenska kronan har inget fast värde gentemot andra länders valutot, man säger att värdet eller Kursen flyter.

Tull: En eventuell summa pengar som man måste betala när man köpter varor från utlandet..

Importkvoter:  Det betyder att en viss andel av t.ex kläder eller skor som säljs måste vara tillverkade i det egna landet.





Japp här slutar kapitlet om Samhällsekonomi...Åh här var dom viktigaste orden som vi måste veta innebörden av, vad de betyder..
 Hoppas du lärde dej nått o skriv gärna ut de här om du behöver
( tänker på mina klasskompisar/ andra som har prov i samma sak snart första hand..Eller kanske DU behöver en uppfräschning från 9:an?  .:P )


Imon klockan 09:15 ungefär sitter jag och skriver ett prov om detta ämne.. Uscha... Önska mej lycka till så önskar jag Dej lycka till!...     :   )

          






















Kommentarer
Postat av: jennifer

det var verkligen jätte bra skrivet , har nämligen samhällsprov i morrn om exakt det här så vissa av orden satt jag precis och letade efter , och då hittade jag din blogg : ) så jag tog nåra svar av dig också och pluggain om det gick bra:) men jag har en fråga till som jag inte lyckades hitta i din text , vet inte om ajg är blind eller nå , men vad är/vet du -Ett hushålls tre största ut gifter?:) är äjtte tack sam om du addar mig på msn och så , och skriver svaret där eller nå ,för jag kommer nå aldrig lyckas hitta tillbaks till den här sidan , eller dig...det vore jätte gulligt:
)
msn:[email protected]

2007-12-03 @ 21:37:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se